Info Panel
You are here:   Home  /  De Strijd van Maassluis  /  De strijd om de onafhankelijkheid  /  Johannes Fenacolius

Johannes Fenacolius

Johannes Fenacolius, de man achter de Maassluise onafhankelijkheid werd in 1577 geboren in de omgeving van Delft. Hij studeerde godgeleerdheid in Leiden en werd predikant in ’t Woud. Vooralsnog zijn dat niet per se de papieren om onafhankelijkheidsstrijder te worden, zeker niet van Maassluis. Totdat hem werd gevraagd om predikant in het vissersdorpje te worden. Ds. Johannes Fenacolius werd op 31 oktober 1608 verbonden als predikant van Maassluis. Hij verliet zijn ambtswoning met zijn moestuin voor een woning in MaeslantSluys. Al snel wist hij zich te manifesteren in het dorp en zo werd hij een vaste waarde. Fenacolius, die eigenlijk gewoon de naam Vennecool droeg, was ook goed in het vertalen van Latijnse werken. Dat deed hij met werken van onder meer de bekende filosoof Augustinus.

De ambachtsheer van het gebied, Jacob van Egmond, zag in Fenacolius een goede partner voor het regelen van onafhankelijkheid in Maassluis. Hij liet Fenacolius van ook meerdere malen afreizen naar Delft, samen met Maasland de grootste dwarsligger in het onafhankelijkheidsdossier. Fenacolius was een goede onderhandelaar en wist Maassluis samen met Van Egmond onafhankelijk te krijgen. Hij heeft zich daarnaast ook ingezet voor de bouw van de Groote Kerk op het Schanseiland in Maassluis. De opening ervan was op de dag na de dood van zijn vrouw. Ondanks zijn verdriet ging de opening gewoon door. Fenacolius zelf stierf op 13 mei 1645. In Maassluis wordt hij geëerd met een gedenkteken tegenover het rioolgemaal en een straatnaam.

In de radio-uitzending van De Strijd van Maassluis, op zondag 16 april, praten presentator Gertjan van de Velden en regisseur/productent Bas Booister met Jacques Moerman van de Historische Vereniging Oud Schipluiden over Fenacolius en Van Egmond.

  1608  /  De strijd om de onafhankelijkheid, De Strijd van Maassluis  /  Last Updated april 12, 2017 by Bas Booister  /