Info Panel
You are here:   Home  /  Over dit project

Over dit project

Het project heeft namelijk een doel: het vergroten van historische kennis van de inwoners van Maassluis over de eigen stad. Het is namelijk van groot belang om meer te begrijpen van de historische context, alleen zo kunnen mensen beseffen hoe deze stad kan staan waar het nu staat.

De overheid investeert voornamelijk in de landelijke geschiedenis en de wereldhistorie. Wie weet er immers niet dat de binnenstad van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog is weggevaagd? Maar weten de stadsgenoten ook af van het bombardement op de Groote Kerk? En wat te denken van de Maassluise onafhankelijkheid, wie weet wie Ds. Fenacolius was? Om nog maar te zwijgen over het ontstaan van de stad.

Echter is geschiedenis voor de gemiddelde Nederlander niet erg aantrekkelijk. Vaak wordt er alleen al bij het woord geschiedenis gedacht aan stoffige schoollessen en eindeloos saaie boeken. Daar wil ik, Bas Booister, samen met mijn team vol enthousiastelingen (bestaande uit amateur-historicus Gertjan van de Velden, HVM-voorzitter Kees Tempelaars, Friedie Kloen van het Museum Maassluis en stadsarchivaris Huib Geuze) graag wat aan veranderen.

En hoe kan dat beter dan door een multimediaal project aan te bieden? Het project draagt de naam: De Strijd van Maassluis. Te beginnen met een televisieserie in vijf delen met thema’s als de strijd om de onafhankelijkheid, de vrijheid, de ruimte en het water.

Daarnaast is er deze interactieve website (www.destrijdvanmaassluis.nl) waarop niet alleen de uitzendingen terug te zien zijn, maar waar ook een tijdbalk op te vinden is. Diezelfde tijdbalk kwam terug in de eerste expositie in het Museum Maassluis. Zo kunnen de inwoners van de stad (en daarbuiten) dus zelf kiezen op welke manier zij kennis willen nemen van de historie van deze prachtige plaats